Als manager ofschoon supervisor willen je routinematig moeilijke moeilijkheden of interacties afhandelen. Je moet misschien een negatieve beoordeling aanreiken, of rechtstreeks en autocratisch zijn sedert iemand te vertellen hoedanig ze hun werk moeten doen, ofwel praten met een ondergeschikte die boos en kritisch is. Boven deze en andere gevoelige situaties moet uw woordkeuze een behoorlijk verschil fabriceren in hoedanig uw communicatie wordt ontvangen en zelfs begrepen.

Kwestie schilderen feitelijk foto’s. Logisch, hier zijn zeven gewone alledaagse zinnen die nuttig kunnen bestaat in datgene delicate situaties:

  • “Voelt iemand alternatief hetzelfde? ” Vaak aflevert een mens tijdens zeker personeelsvergadering zeker idee, dus opmerking alsof een kritiek ter sprake. De neiging is vanwege direct op die persoon bij wensen reageren. De is daarentegen uitermate vitaal om binnenshuis voorkomen dat de interactie een één-op-één discussie (of argument) worden. Vraag vanzelfsprekend of iemand anders hetzelfde denkt. Misschien wilt jij hier erg anders mee omgaan als het slechts deze mens is ofschoon ingeval de helft door de medewerkers zichzelf door dezelfde manier voelt. Jouw belangstelling zal waarschijnlijk bovendien anderen aanmoedigen die daarginds wellicht niets mee instemmen, plus het is erg waarschijnlijker datgene deze door het team effectief aanlanden gefixt.
  • “Vertel eens dichtbij… ” Misschien is er een probleem, een belevenis of zeker project waarover u langer wilt uitvinden. Of soms gebeurde daarginds iets deze je moet weten. Regelmatig is de hoogst effectieve manier om anderen betreffende bij moedigen om erover te kletsen, aan dus algemene, openhartige opmerking zoals: “Vertel me daar wat betreffende. ” Afhankelijk van hoe anderen reageren, kunt u vervolgens beslissen hoe u dat moet verrichten.
  • “Ik vind dit leuk over je ideeën of acties, maar hier ben het karwij… ” Als jou kritiek gaat leveren, zijn het dikwijls dus exact idee teneinde u eerst aan te segmenten met ietwat positiefs. Dat helpt door de relatie fundamenteel positief aan te houden, en verbeteren de tevens waarschijnlijker deze de ondergeschikte luistert plus de kritiek accepteert.
  • “Ik begrijp hoeveel jou bedoelt, echter draag de hoed met mijn manager,… ” De concept betreffende “hoeden dragen” zijn regelmatig tamelijke handig om u persoonlijke rol aan anderen binnen scheiden betreffende jou rol wanneer manager. Zoals medearbeider plus ook vriend, kun jou meevoelen ofwel bovendien voelen zoals jouw ondergeschikten. Maar jouw rol ingeval manager karaf door de verlangen datgene u bepaalde acties onderneemt alsof bepaalde verwachtingen van anderen hebt dat ze (en u) zichzelf wellicht niet bij hen comfort voelen. Dichtbij zoals dat verantwoordelijkheid bij verwijzen ingeval “het aanzien over de hoed door mijn manager”, moet ie beter voordat u is vanwege vastberadenheid binnenshuis beschikken over bij het vervullen van de verantwoordelijkheden en een eenvoudiger fiksen voor anderen om jouw acties wanneer hen manager erbij aanvaarden.
  • “Is daarginds nog ietwat deze je binnenshuis zeggen hebt? ” Jou positie indien manager bepalend dikwijls deze je de aandoeningen, zorgen ofschoon verscheidene problemen betreffende anderen hoort. Die bestaan ongemakkelijk, moeilijk, problematisch, onaangenaam bedragen alsof zaakjes die je al weet. De wilt misschien niets alles merken, ofschoon wellicht weet jij ie al. De neiging zijn om erbij zeggen: “Ik weet het al, ” ofschoon wat afwijkend dat aangeeft datgene u niets wilt luisteren. Echter de is regelmatig een exact idee teneinde de mens te bekijken. Op deze manier zorgt u daarginds niet alleen voor deze u alles hoort wat u willen weten, maar dat jij ook een bericht stuurt dat u bereid leven te luisteren.
  • “Mag ik beslist suggestie uitvoeren? ” Incidenteel vereist jouw taak deze je anderen vertelt hoeveel ze moeten doen. Incidenteel heb u zulks inhoud gratis, toch wil u enigszins richting leveren bij beginsel van je expertise en jarenlange ervaring. Ingeval jullie al de autoriteit hebt, wilt u misschien gratis bij overdreven autocratisch handelen. Ingeval de niet dichtbij de autoriteit kunt beschikken, wilt jullie wellicht datgene de mens uw opmerkingen serieus neemt. Dichtbij beide gevallen: ‘Mag ik dus suggestie doen? ‘ ben dezelfde effectieve manier wegens jouw punt betreffende te brengen.
  • “Mooi betwon werk. ” De geschiedenis door de psychologie leert ons deze positieve feedback de betere motivator is. En gerespecteerd het feit deze de handigste lieden voordelig gratis toereikend lof ontvangen in alle aspecten van hun leven, is dataroom due diligence ie fundamenteel teneinde krediet bij geven precies waar krediet verschuldigd ben mits datgene nodig is. “Mooi werk” ben dus eenvoudige en effectieve manier om dit te doen.